Nu börjar nedräkningen.

På schemat i förra veckan stod årets sista utbildningsdagar. Japp, du hörde rätt. Våra sista utbildningsdagar tillsammans, ever.

Torsdagen ägnade vi åt att summera vad vi lärt oss under det gånga året. Våra processledare hade bokstavligen tapetserat rummet med A1:or som visade (nästan) alla modeller som vi teoretiskt lärt oss, praktiserat och reflekterat kring. Några av modellerna som vi i gruppen håller kärt är bland annat NÖHRA (en metod för medveten förändring), feedbacktrappan (en övning om att ge feedback på rätt sätt) och Johari fönster (ger insikt om hur andra uppfattar mig och mitt agerande).

Torsdagen rundades av med en storslagen tårtbyggartävling med FS3 som enda tävlande lag. Kort och gott framtidens samhällsbyggare goes tårtbyggare. Här fick vi instruktionen om att bygga en tårta som symboliserar och beskriver det gångna traineeåret. Svårt kan man tycka vid första anblick, men efter några minuters diskussion kring hur vi skulle formera oss var det full fart framåt eftersom vi arbetade mot klockan.

Jag kan inte säga något annat än wow, vilken fin tårta vi fick till! Bra jobbat vänner. Med många och fina detaljer lyfte vi tårtan till helt nya höjder! Vi valde att göra små blommor som dekoration på ovansidan. Varje blomma representerade en trainee och givetvis en blommande sådan. Med hjälp av några kinderägg (ni vet 3 upplevelser i ett) och lite glasyr porträtterades Ann-Katrine, Christian och Bengt vilket kompletterades med en kännetecknande fras/ord som vi hört dessa förmedla med inlevelse under det gångna året.

Ann-Katrine – What’s in it for me? (Sägs när Ann-Katrine vill betona vikten av reflektion - t.ex. vad får jag ut av det här/hur kan detta hjälpa mig...)

Christian – Tack! (Christian säger oftast detta med lugn och mörk stämma när någon av oss traineer delat med oss av våra insikter)

Bengt – Genomförbarhet? Realistiskt? (När vi pratat case med Bengt har dessa frågor alltid bubblat upp - hur vi arbetat med detta får ni se på idéseminariet!)

I vanlig ordning kickade vi igång fredagen med frukost hos CMB. Vi fick en dragning om samarbetet mellan Robert Dicksons stiftelse och PEAB som anställt Gårdstensbor mellan åldern 18 - 25 för att hjälpa till med bygget av kryddhyllan i just Gårdsten.

Större delen av fredagens för- och eftermiddagen gick åt till att fortsätta arbeta med caset och de delar som vi ska presentera på idéseminariet. Visst har vi fortfarande en massa kvar att göra MEN jag tror utan tvekan att vi kan få ihop något riktigt bra!

Vi han också med att träffa de nya traineerna i omgång nummer 4 av framtidens samhällsbyggare. Jag kan inte riktig förstå att det var för ett helt år sedan vi satt i deras skor, fulla av förväntan och aningen nervösa inför vad som komma skulle. Jag får passa på att hälsa FS 4:a VARMT VÄLKOMNA!

Nu påbörjar vi traineer andra veckan på våra sista breddningsplatser. Jag och min trafikkontorskollega David (tillika trainee) befinner oss i skrivande stund på Trafikverket för att se hur verket fungerar och verkar. Extremt spännande är det att diskutera de olika sätten att se på planering mellan staden och staten. Trafikverket ägnar sig åt s.k. prognosstyrd planering där de hjälp av modeller försöker förutsäga hur trafiken på det statligt vägnät kommer utvecklas. Göteborg stad har valt en annan inriktning, en s.k. målstyrd planering med uppsatta mål för att minska biltrafiken i Göteborg.

Vi ses på idéseminariet i oktober.

Tack för mig!

/ Sara Hedenskog, Trafikkontoret, Göteborgs stad

Förberedelse inför sista breddningsperioden

Förberedelse inför sista breddningsperioden

Hej igen!

Detta är mitt andra inlägg i bloggen för den fjärde omgången av framtidens samhällsbyggare. Räknat från mitt första blogginlägg så har jag hunnit med att avverka min andra breddningsperiod på Västfastigheter och förbereder mig inför den sista. Sista breddningsperioden ska jag spendera på en av stadens förvaltningar, Kretslopp och vatten.

Den andra breddningsperioden spenderade jag hos Västfastigheter. Jag fick chansen att vara ute på totalt fyra olika projekt, Östra Sjukhuset, Mölndals Sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhus samt Högsbo sjukhus. Här fick jag en bred inblick i projektledarnas vardag. Jag träffade även anställda som arbetar med drift, underhåll och förvaltning av olika slag men även verksamheten på sjukhusen. Det som jag fann extra givande var mindre projektmöten där vi ansvarade för projektledningen. Vi samlade konsulter och verksamheten för att diskutera en mindre om- och tillbyggnad. Verksamheten bidrog med sina behov och hur lokalerna används samtidigt som projektet var av en skala som var lätt att omfamna. Informationen som delgavs från verksamheten var enormt viktig för alla inblandande men även slutprodukten. Jag hann även med att få arbeta med en gammal klasskamrat som kommit in bra i sin roll som projektledare på Västfastigheter, vi utbytte idéer, perspektiv samt blickade tillbaka på våra tidiga dagar som studenter. Jag vill passa på att tacka alla på Västfastigheter för en riktigt bra breddningsperiod och önskar er alla lycka till ute i projekten.

Mellan breddningsperioderna har jag varvat med perioder på mitt hemföretag Peab Anläggning AB. På Peab har jag varit tillbaka på mitt ”hemprojekt” där vi driver anläggningsarbeten för en tredje kontorsbyggnad på området Lyckholms. Jag har varit på studiebesök på projektet Platinan, som är en nybyggnation kring centralenområdet som uppgår till ca 60 000 kvm lokalyta. Under en vecka har jag fått följa med våra egna geotekniker. Geoteknikerna hjälper till ute i projekten där de agerar som en stödfunktion. Eftersom jag själv läst geoteknik och skrivit ett examensarbete inom ämnet var det väldigt kul att få utforska geoteknikernas vardag. Detta är en bland många av fördelarna med att vara trainee, att vi har möjligheten att utforska just det som vi själva finner intressant. Själv ser jag resan som trainee som ett oändligt bygge, där vi bit för bit bygger på med mer kunskap och erfarenhet. Man skulle kunna likställa det med stora infrastruktursatsningar och byggprojekt. Först bryter man ner det i en skala som går att visualisera, för att sedan ta sig an olika delmål som driver projekten stegvis framåt mot färdigställandet av en verklig produkt. Även efter produkten är levererad så lever det man engagerat sig i vidare och växer inom oss. Vi utvecklas, även om vi ibland har svårt att övertyga oss själva om att detta, så sker det undermedvetet.

Nu är det en vecka kvar innan jag ska ta mig an den sista breddningsperioden på Kretslopp och vatten (KoV). Som trainee kommer jag vara placerad på avdelningen stadsbyggnadsenheten under avdelningen utveckling och projekt i Hjällbo. Här kommer jag få ta del av hur Göteborgs stad arbetar med VA-frågor i detaljplaneprocessen – från planbesked till antagen plan. Jag kommer även att följa med handläggare på möten i olika detaljplaneärenden och projekt, hjälpa till med tillhörande uppgifter, dessutom kommer jag få en större uppgift i form av en dagvattenutredning att arbeta på under min tid hos KoV. På Lyckholms utför vi just nu VA-arbeten, så det ska bli riktigt spännande att få ta del av vad som händer med vattnet innan det slutligen distribueras fram till oss, men även vad som händer med spill och dagvatten efter det vi kopplat på oss på nätet. KoV förvaltningen är politiskt styrd, ledd av vattennämnden i Göteborg Stad. Båda mina tidigare breddningsperioder har varit ledda av nämnder. När det gäller infrastruktursatsningar har politiken en avgörande roll för om projekten blir av eller ej. Ser man till vårt uppdrag i traineegruppen så avgör politiken även där i fall Sverige kommer få en ny höghastighetsbana. På tal om politik så närmar sig riksdagsvalet med rasande fart! Något som också närmar sig är vår presentation av vårt idéseminarium, hoppas vi ses där!

Hälsningar

Darko