Nu börjar nedräkningen.

På schemat i förra veckan stod årets sista utbildningsdagar. Japp, du hörde rätt. Våra sista utbildningsdagar tillsammans, ever.

Torsdagen ägnade vi åt att summera vad vi lärt oss under det gånga året. Våra processledare hade bokstavligen tapetserat rummet med A1:or som visade (nästan) alla modeller som vi teoretiskt lärt oss, praktiserat och reflekterat kring. Några av modellerna som vi i gruppen håller kärt är bland annat NÖHRA (en metod för medveten förändring), feedbacktrappan (en övning om att ge feedback på rätt sätt) och Johari fönster (ger insikt om hur andra uppfattar mig och mitt agerande).

Torsdagen rundades av med en storslagen tårtbyggartävling med FS3 som enda tävlande lag. Kort och gott framtidens samhällsbyggare goes tårtbyggare. Här fick vi instruktionen om att bygga en tårta som symboliserar och beskriver det gångna traineeåret. Svårt kan man tycka vid första anblick, men efter några minuters diskussion kring hur vi skulle formera oss var det full fart framåt eftersom vi arbetade mot klockan.

Jag kan inte säga något annat än wow, vilken fin tårta vi fick till! Bra jobbat vänner. Med många och fina detaljer lyfte vi tårtan till helt nya höjder! Vi valde att göra små blommor som dekoration på ovansidan. Varje blomma representerade en trainee och givetvis en blommande sådan. Med hjälp av några kinderägg (ni vet 3 upplevelser i ett) och lite glasyr porträtterades Ann-Katrine, Christian och Bengt vilket kompletterades med en kännetecknande fras/ord som vi hört dessa förmedla med inlevelse under det gångna året.

Ann-Katrine – What’s in it for me? (Sägs när Ann-Katrine vill betona vikten av reflektion - t.ex. vad får jag ut av det här/hur kan detta hjälpa mig...)

Christian – Tack! (Christian säger oftast detta med lugn och mörk stämma när någon av oss traineer delat med oss av våra insikter)

Bengt – Genomförbarhet? Realistiskt? (När vi pratat case med Bengt har dessa frågor alltid bubblat upp - hur vi arbetat med detta får ni se på idéseminariet!)

I vanlig ordning kickade vi igång fredagen med frukost hos CMB. Vi fick en dragning om samarbetet mellan Robert Dicksons stiftelse och PEAB som anställt Gårdstensbor mellan åldern 18 - 25 för att hjälpa till med bygget av kryddhyllan i just Gårdsten.

Större delen av fredagens för- och eftermiddagen gick åt till att fortsätta arbeta med caset och de delar som vi ska presentera på idéseminariet. Visst har vi fortfarande en massa kvar att göra MEN jag tror utan tvekan att vi kan få ihop något riktigt bra!

Vi han också med att träffa de nya traineerna i omgång nummer 4 av framtidens samhällsbyggare. Jag kan inte riktig förstå att det var för ett helt år sedan vi satt i deras skor, fulla av förväntan och aningen nervösa inför vad som komma skulle. Jag får passa på att hälsa FS 4:a VARMT VÄLKOMNA!

Nu påbörjar vi traineer andra veckan på våra sista breddningsplatser. Jag och min trafikkontorskollega David (tillika trainee) befinner oss i skrivande stund på Trafikverket för att se hur verket fungerar och verkar. Extremt spännande är det att diskutera de olika sätten att se på planering mellan staden och staten. Trafikverket ägnar sig åt s.k. prognosstyrd planering där de hjälp av modeller försöker förutsäga hur trafiken på det statligt vägnät kommer utvecklas. Göteborg stad har valt en annan inriktning, en s.k. målstyrd planering med uppsatta mål för att minska biltrafiken i Göteborg.

Vi ses på idéseminariet i oktober.

Tack för mig!

/ Sara Hedenskog, Trafikkontoret, Göteborgs stad

Låt oss bygga broar!

Låt oss bygga broar!

Såhär nio månader in i traineeprogrammet har vi gått laget runt och jag skall skriva mitt andra inlägg till den här bloggen. Jag tänker inte ge mig på att försöka sammanfatta allt jag upplevt hittills utan snarare göra ett nedslag i vad som händer just precis nu. Så vad är det då? Jo, vi närmar oss slutet av breddningsperiod 2, och jag befinner mig på Trafikkontoret, enhet Hisingsbron.

Hisingsbron kommer om ett par år att ersätta Göta Älvbron, och bygget pågår för fullt alldeles intill den. En promenad över Göta Älvbron lite då och då rekommenderas varmt, det är superspännande att gå och titta på hur den nya bron växer fram bit för bit! Ingen har väl missat att det är många spännande projekt på gång i Göteborg nu och under ett antal år framöver (den som är nyfiken kan botanisera bland projekt som planeras och byggs i Göteborg fram till år 2050 här), men när man slängs in mitt i något som man ju gör på en breddningsperiod slås man ändå av HUR mycket det är som sker på en gång. Jag har exempelvis varit med på möten som gäller samordning med andra projekt som pågår alldeles i anslutning till där bron byggs, såsom överdäckningen av E45, Västlänken, Centralenområdet, Frihamnen osv. Fundera ett ögonblick på hur liten yta allt detta faktiskt sker inom. Fundera sedan ett ögonblick över vikten av att kommunicera och samarbeta i alla olika skeden av processen för att allt skall flyta på och man t.ex. inte hamnar i vägen för varandra eller omöjliggör något som planeras på längre sikt med anledning av hur man bygger något idag. Jag blir smått överväldigad av den komplexitet som stadsutveckling innebär. En annan grej som på ett väldigt konkret sätt ger en känsla för projektets omfattning och komplexitet är att det finns ca ett fotbollslag med Byggledare med olika specialistområden såsom stål, betong, miljö, mark osv. I de projekt jag stött på på min hemarbetsplats finns det oftast en enda… Några av alla de här Byggledarna har tagit med mig ut på bygget och dels visat mig runt och dels har jag fått vara med vid stickprov där man kollar att det som byggs följer ritningarna, som t.ex. att rätt antal armeringsstänger av rätt typ ligger på rätt plats inför en gjutning. Vid ett tillfälle fick jag även följa med ner i en av de stora spontgroparna där pylonerna som kommer att bli brons signum så småningom kommer att byggas. Högt (uppe på Göta Älvbron) och lågt (under vattenytan) på breddningen alltså!

 

I fredags sågs vi traineer från alla kullar av Framtidens Samhällsbyggare för den årliga nätverksträffen, vilket blev en himla trevlig och bra eftermiddag. I år är vi ju den fjärde omgången av traineeprogrammet så det börjar bli ett ganska stort gäng när man samlas allihopa. Eftermiddagen innehöll både inspirerande föreläsningar och såklart möjlighet att lära känna de tidigare traineerna litegrann, bland annat genom en slags speed-dating där vi diskuterade ett antal frågor såsom ”Hur skulle din och min organisation kunna samverka?”, ”Hur skulle du och jag kunna samverka?” och ”Vad har vi gemensamt?”. Några av de här samtalen kommer att få fortsätta över en lunch framöver – också en form av brobyggande!

 

En lite otippad och kul grej som hänt under den här breddningsperioden är att jag sprungit på en gammal dagiskompis på Hisingsbrons projektkontor, hon jobbar nämligen som Projektingenjör på Skanska numera. Förutom att det var roligt att träffas såklart så känns det på något sätt lite symboliskt att en bro fick våra vägar att korsas igen. En bro är kanske inte bara en bro...och kanske är det just för att bygga broar som vi i Framtidens Samhällsbyggare finns.

 

Lina Eriksson

 

Bild överst: Tomorrow AB. Foto nätverksdag: Kristin Östling. Övriga foton: Lina Eriksson