×

Felmeddelande

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/prod/framtidens-samhallsbyggare/includes/file.phar.inc).

Nyskapande idéer för framtidens stationsområde

Nyskapande idéer för framtidens stationsområde

Vi var tillsammans över 300 personer som den 21 november äntligen fick vara med när traineerna i Framtidens samhällsbyggare omgång 7 presenterade sina ideér om "Framtidens stationsområde - en plats för alla i en föränderlig värld".

Traineerna valde att fokusera på fyra olika områden;

  • framtidens arbetsliv
  • innovation
  • smart teknik
  • social hållbarhet

Nyfiken på att veta mer om deras tankar och idéer? See det filmade eventet  i sin helhet nedan:

https://www.youtube.com/watch?v=Dyk2KNkJ-vA&t=4s

Ladda också gärna hem det sammanfattande arbetet i deras case-magasin här→

 

Text och bild: Kristin Östling

FS7

Vi är i mål! Men det är bara början!

Vi är i mål! Men det är bara början!

Jag, Anahid, fick den trevliga uppgiften att skriva en sista blogg för traineeprogrammet omgång 7. Den 21 oktober 2021 presenterade vi, FS7, vårt caseuppdrag av Jernhusen och levererat ett fantastiskt idéseminarium.

Det har dock varit intensiva men roliga veckor för oss innan dess. Med tanke att detta år har varit för mesta delen digitalt för oss kände vi behovet av att träffa varandra och jobba fysisk tillsammans. Vi har haft två dagar i hotell Pigalle, där vi har suttit tillsammans och bollade idéer kring hur vi ska presentera resultatet av vårt 14 månader arbete. Vi har utnyttjad varandras kompetens att få ihop olika delar av detta arbete såsom en tilltalande introfilm, olika delar av presentationen och vår rapport! Vi fick mycket energi av att sitta tillsammans i vackra mötesrum som inspirerats av 1920-talets samt att vi är så nära målet.  Det sista veckorna som vi har haft tillsammans föra oss närmare som ett team! 

Presentationsdagen var speciellt! Allting maxat! Spänning, energi och vilja att göra det bästa som vi kan! Och efteråt mycket känsla av lättnad, stolthet och glädje. Vi avslutade dagen med en minnesvärd middag på Toso! =)

Traineeprogrammet var en underbar resa som har haft med sig många nya upplevelser, lärdomar och utmaningar. Det var fantastisk att vara med programmet och bredda vår förståelse av samhällsbyggnadsbranschen och utmaningar som vi ska ha framför oss. Jag är väldigt stolt över oss att ha varit tillsammans genom denna resa och känner att behöver landa i allt som vi har upplevt och lärt oss under den tiden. Jag är tacksam över allt som traineeprogrammet har gett mig och allt utveckling och erfarenhet som jag fick i dessa tid.

Med den sagt, tackar jag för mig och börja det nya kapitalet på trafikkontoret!

Anahid Babadi,

Landskapsarkitekt på trafikkontoret, Göteborg Stad

Anahid Babadi
FS7

Programstart för Framtidens Samhällsbyggare 8

Programstart för Framtidens Samhällsbyggare 8

Den 1 september startade den åttonde omgången av traineeprogrammet Framtidens Samhällsbyggare. Tio traineer började då som anställda på sina respektive arbetsplatser, och nu väntar 14 månader av nya utmaningar och erfarenheter.

Programmets projektledare Helene Stensson, processledare Malin Larsson och Ann-Katrine Engström, samt CMB:s vd Carina Bohm hälsade traineerna välkomna under introduktionsdagen den 3 september.

– Ni kommer alltså att vara nya på jobbet fyra gånger under ett år – och det kommer att vara en utmaning, säger Ann-Katrine Engström, processledare på Göteborgsregionen. Men ni kommer också lära er väldigt mycket, och ni kommer att kunna tillföra väldigt mycket hos de organisationer ni arbetar i.

Utöver att traineerna introducerades för varandra och fick information om programmets upplägg och innehåll så fick de även veta lite om det case de tillsammans ska arbeta med under de kommande 14 månaderna. Casearbetet kommer i år att genomföras i samarbete med Castellum och kommer att beröra utmaningar kopplade till projektet Gateway Säve.

Härnäst väntar två heldagar i mitten av september för att starta den gemensamma grupprocessen. Efter detta kommer traineerna träffas två gånger per månad för att arbeta med sitt casearbete, som utgör den röda tråden genom hela traineeprogrammet och som gruppen kommer att presentera i samband med programmets avslutning den 20 oktober 2022.

Värdorganisationer för årets omgång av Framtidens Samhällsbyggare är: Peab, Trafikkontoret Göteborgs Stad, Fastighetskontoret Göteborgs Stad, Härryda kommun, Alingsås kommun, Kretslopp och Vatten Göteborgs Stad, Kungsbacka kommun, Lokalförvaltningen Göteborgs Stad.

Text och foto: Ulrika Håård

Gruppbild FS8:
Bakre raden från vänster: Alfred Kindberg, Peab, Johanna Pettersson, Trafikkontoret Göteborgs Stad, Jacob Edwijn, Fastighetskontoret Göteborgs Stad, Linnéa Bergkvist, Härryda kommun, Jenny Andersson, Alingsås kommun, Ellen Svärd, Kretslopp och Vatten Göteborgs Stad. Främre raden från vänster: Gabriella Josefsson, Kungsbacka kommun, Johannes Böhm, Härryda kommun, Rebecca Strutz, Lokalförvaltningen Göteborgs Stad. (Frånvarande: Hedvig Haraldsdotter, HIGAB.)

FS7

Sista breddningsperioden

Sista breddningsperioden

Hej,  

Nu är det återigen min tur att skriva några rader. Denna vecka har jag och mina traineekollegor påbörjat vår tredje breddning, vilket kommer bli den sista breddningsperioden på traineeprogrammet. I slutet av denna vecka kommer vi traineer ha vårt första möte efter ett välbehövligt semesteruppehåll. I samband med detta har vi en nätverksträff inbokad tillsammans med alla FS-kollegor från tidigare år.  

Det är en intensiv period som väntar oss. Vi har både en rapport och en presentation som ska levereras och vår stora utmaning är att nu knyta ihop säcken. 14 månader går fort och nu när vi har laddat om batterierna efter semestern är det bara att köra hela vägen in i mål!  

Diana Karem Shwan
FS7

Tillbaka från semestern

Tillbaka från semestern

Hej igen!

Hoppas ni alla lyckats njuta av en härlig sommarledighet. Har fått min första dos vaccin mot corona och i samband med att samhället successivt öppnas syns ljuset alltmer i tunneln. Blev 3,5 vecka hemester för mig i år med vänner och familj. Har hunnit besöka Malmö, Höganäs, Onsala, Österlen, Blekinge och Jönköping där det varit förträfflig mat, brädspel, stughäng, padel, golf, lekar och bad.

Arbetet rivstartar direkt med 1-2 veckor på hemmaföretaget innan det bär av till tredje och sista breddningsperioden. Kommer befinna mig hos Göteborgs stad, kretslopp- och vatten vilket ska bli superkul och givande.  Håller tummarna på att få vara där fysiskt med många spännande möten.

Som nämnts i tidigare blogginlägg börjar det närma sig slutet på vår traineeresa med endast dryga två månader kvar till vårt idéseminarium. Save the date! Eftermiddag, 21-10-2021 kommer seminariet att livstreamas. Våra respektive tankar och lärdomar ska sammanstrålas, konkretiseras och illustreras vilket kommer kräva alla våra gemensamma ansträngningar. Är övertygad om att vi kommer utmana branschen, skapa bättre förståelse och väcka nya idéer när vi presenterar vår vision av: Framtidens stationsområde. En plats för alla i en föränderlig värld. 

Hoppas ni följer oss till slutet,

Mvh

Carl-Fredrik

Carl-Fredrik Beijer
FS7

Vi växlar upp!

Vi växlar upp!

Hej på er,

Nu är det återigen min tur att skriva några rader och med det konstaterandet så blir det också väldigt tydligt att vi närmar oss vår slutdestination, vårt idéseminarium. Tiden går och snart börjar den nog även att springa. Känslan är att vi nu växlar upp tempot i casearbetet, något som jag och flera med mig längtat efter!

Solen skiner utanför fönstret och jag jobbar hemifrån precis som de flesta andra som har möjlighet också gör. Som nämndes i tidigare inlägg så befinner vi oss just nu i vår andra breddningsperiod som till största del utspelar sig i den digitala världen. Jag spenderar min tid på Akademiska Hus och hoppas bära med mig kloka tankar och idéer samt skapa förståelse för hur de arbetar och vart drivkraften ligger.

När det gäller casearbetet så går det framåt och vi har satt en tydligare plan. Som nämnt tidigare så har vi ju arbetat i mindre grupper med olika spår och det kommer vi att fortsätta med fram till och med sommaren är tanken. Framåt kommer vi att lägga större vikt vid att samla ihop oss och skapa en helhet, hitta kopplingar och sy ihop de olika delarna till något väldigt bra. På senaste har vi lyft det faktum att det är viktigt att synliggöra våra förväntningar, både på varandra och kopplat till vår gemensamma leverans. I slutet av dagen är vi trots allt tio traineer med olika drivkrafter samt ambitioner (precis så som verkligheten ser ut på en arbetsplats) och därmed krävs att vi skapar samsyn kring vart vi ska, vår vision, vår slutdestination, vår resa – vad är det vi faktiskt vill lyfta när vi får chansen att säga vårt? 

Vill inte vara en person som kommenterar vädret men kan inte låta bli, ut och njut! Berika och boosta! Nästa vecka är det utvecklingsdagar och då är tanken att träffas coronasäkert ute i Trädgårdsföreningen, något jag verkligen ser fram emot! 

Vill passa på att önska alla en fin valborg, ta hand om varandra!

Klara Simonsson
Castellum
FS7

Traineernas digitala studieresa

Traineernas digitala studieresa

Ett traditionsenligt moment i traineeprogrammet Framtidens Samhällsbyggare är den årliga studieresan som genomförs i februari varje programomgång. Precis som mycket annat under det senaste året blev denna studieresa annorlunda - och digital. 

Syftet med studieresan för traineerna är att samla inspiration och få nya insikter till det stadsutvecklingscase de arbetar med under programmet, samt utveckla traineegruppens dynamik. Årets casebeställare Jernhusen AB har förmedlat en frågeställning för traineerna att sätta tänderna i; Vad innehåller framtidens stad runt centralstationer? Därtill ska traineerna fundera kring hur man kan leda stadsutveckling i en föränderlig värld med hänsyn till exempelvis digitalisering. För att finna inspiration till casearbetet valde traineerna att bland annat besöka Virtual Gothenburg Lab​, VenhoevenCS och Zynka BIM m.fl. 

En digital studieresa innebar både fördelar och nackdelar. En fördel är att gruppen fick förmånen att boka studiebesök på olika orter och därmed få en bredd av personer och företag för inspiration, något som hade begränsats vid en fysisk träff till ett specifikt geografiskt område. Nackdelen är den självklara; att inte få möta intressanta föreläsare och besöka spännande platser fysiskt. Syftet om att stärka gruppens dynamik och personliga relationer löste traineerna genom att mötas upp i Änggårdsbergen för utomhusaktivitet.

Läs mer om traineernas studiebesök i deras Reserapport

FS7

Breddningsperiod 2

Breddningsperiod 2

Hej på er.

Breddningsperiod nummer två av tre är igång. Jag personligen befinner mig på Mölndals stad, närmare bestämt mark- och exploateringsenheten.

Vi har alla sett fram emot att få "byta plats" med varandra då förra breddningsperioden kändes så givande. Personligen har jag massa jag vill lära mig och få större inblick i, framför allt detaljplanearbetet och hur man arbetar med volymstudier i det skedet. Min roll på mitt hemmaföretag (Bengt Dahlgren AB) är konsult inom främst energi och dagsljusfrågor och det är både min och andra kollegors upplevelse att dagsljusförutsättningarna undersöks för sent i designprocessen. Oftast är byggnadens volym och planer satta och det kan krävas mycket arbete för att göra om, något som vi tror kan undvikas om man redan i detaljplaneskedet ser till att kontrollera att tillgång till dagsljus är tillräckligt. Detta kan man göra genom att simulera dagsljus genom något som kallas Vertical Sky Component (vertikal himmel komponent) på fasaden för att få en indikation på var dagsljuset är dåligt. Jag hoppas på att under min breddning få ökad förståelse för hur vi konsulter skulle kunna göra en positiv skillnad i tidigare skeden än vad vi idag oftast blir anlitade i. Och utöver det ska det bli himla kul få ta del av en organisation som gör något helt annat än vad jag gör i min vardag. Det är berikande och jag är mycket tacksam för att få vara en del av detta traineeprogram.

I övrigt så arbetar vi på med vårt case. Vi testar på olika arbetssätt och workshops för att komma framåt och vi utvecklas som grupp genom fortsatta utvecklingsdagar och möten. Vi kör fortfarande digitalt men hoppas på att kunna få ses snart nu när våren äntligen är här och vi kan ses utomhus.

Allt gott från mig // Sara 

Sara Jonsson
FS7

SNART DAGS FÖR ANDRA BREDDNINGEN

SNART DAGS FÖR ANDRA BREDDNINGEN

Det börjar närma sig påsk och även den andra breddningsperioden för oss traineer. Jag, Lovisa, ser väldigt mycket fram emot en lärorik period på Peab Anläggning!

Case-arbetet går framåt. Det känns som att vi har hittat ett bra arbetsflow och kommit igång med de ämnen som vi fördjupar oss i. Något som ger mig väldigt mycket energi och motivation för caset är alla engagerade och kunniga personer som vi har kommit i kontakt med - både inom samhällsbyggnadsbranschen men också andra branscher.

I början av oktober förra året (2020) gjorde vi traineer en Harrisson Assessment som mäter ens beteende tendenser, intressen och preferenser. Syftet är att bättre förstå sina styrkor, bästa roller och potentiella "urspårare" vilket är viktigt för både sin personliga utveckling och gruppens.

I höstas gick vi igenom den första delen av resultatet som handlade om egenskaper för att förstå drivkrafter - vilka typer av uppgifter som ger energi och vilka som tar. 

Förra veckan hade vi individuella samtal om resultatet från den andra delen av testet - paradoxer. Ett par paradoxala egenskaper kan framstå som varandras motsatser men är i själva verket kompletterande och synergistiska, så länge de är i balans. Är den ena egenskapen starkare än dess paradox-par kan denna bli en så kallad "urspårare" under stress. Ett exempel är att man får ett tolerant beteende då man har högt på varm/empatisk ("tendensen att uttrycka positiva känslor och samhörighet med andra") men lågt på verkställighet ("tendensen att ställa krav på att uppställda regler följs"). Under stress kan beteendet slå över och man kan istället reagera med att vara hård.

Det är alltid intressant att få bättre förståelse kring beteenden, och för min del att se utvecklingen inom vissa områden sedan jag gjorde testet i höstas. 

Allt gott,

Lovisa Persson
/Bitr. Projektledare, Akademiska Hus
FS7

Stanna upp och reflektera

Stanna upp och reflektera

Hej,

Jag som skriver detta inlägg heter Diana och jobbar som anläggningsingenjör på Peab Anläggning. Jag började min tid på Peab som arbetsledare på projektet E01 Olskroken Planskildhet. Ett mycket spännande och lärorikt projekt med fantastiska kollegor. Idag jobbar jag med anbud och kalkyl där jag får möjligheten att se en annan del av Peab som är väldigt givande. Jag har otroligt duktiga kollegor runtom mig som dagligen utvecklar och inspirerar mig i arbetet.

Vi fortsätter att jobba på inom traineegruppen med våra sprintar och snart är det dags att återigen byta arbetsplats med varandra inför breddning två. Inför denna breddning tror jag att det kommer vara lättare att anpassa oss till det nya företaget, de nya arbetsuppgifterna och de nya kollegorna. Vi har inför denna breddning erfarenheter från första breddningen att ta med oss. En stor fördel i allt detta är att vi traineer har varandra att vända oss till under hela processen. Ju närmre vi är i våra relationer, desto mer vågar vi dessutom vara ärliga. De senaste veckorna har vi inom gruppen arbetat mycket med att ge feedback- både positiv och korrigerande feedback som är oerhört viktig för vår personliga utveckling. Vi lär oss hela tiden av våra olikheter och utvecklas i arbetet.

En av mina lärdomar under traineeprogrammet är hur viktigt det är att stanna upp och reflektera. Första dagen på programmet tilldelades vi varsin bok som är till för oss att skriva ner våra tankar och reflektioner under programmets gång.  Att faktiskt stanna upp och reflektera över det som skett, det som sker och det som komma skall, är något som jag uppmanar er alla att göra för er egen personliga utveckling.

Diana Karem Shwan
FS7