×

Felmeddelande

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/prod/framtidens-samhallsbyggare/includes/file.phar.inc).

Sista Utvecklingsdagarna

Sista Utvecklingsdagarna

Nu har vi haft vår sista utvecklingsdag tillsammans med Ann-Katrine och Malin, vilket känns tråkigt och tomt. Men det var med en lättnad och stolthet som vi gick ut igenom GRs dörrar med en ryggsäck full med klocka tankar, reflektioner och verktyg in i det som komma skall. Under dagen hade vi delvis en vernissage, där vi gick igenom året, alltifrån feedback,stess och grupputveckling. Det blev, många "aha"-moments och "just de ja, det var det vi pratade om". Ett stort tack till våra processledare, ni är grymma.

Nu blickar vi framåt och om lite mer än 1 månad så håller vi vårt ideeseminarium. Fram till dess har vi ett fullspäckat schema för att få ihop det sista till ideseminariumet och caserapporten.

Allt gott!

Gabriella
FS8

Tillbaka från semestern

Tillbaka från semestern

Nu sitter jag tillbaka vid skrivbordet efter semestern. 5 långa sköna veckor blev det för mig, och det var välbehövligt. Sista veckan innan semestern var intensiv när allt ska hinnas med innan sommaren.

Denna veckan spenderar jag på mitt hemföretag, Higab, innan det är dags för sista breddningsperioden som startar nästa vecka. Jag kommer att spendera sista breddningen på Bengt Dahlgren vilket kommer bli väldigt spännande. Vi jobbar mycket med konsulter så det blir väldigt lärorikt att få en inblick i hur deras arbete fungerar.

Det börjar även dra ihop sig till valet och när man jobbar i en politiskt styrd organisation vet man aldrig vad det innebär. Det är spännande tider framöver och jag kliver in i hösten lite piggare och på gott humör. Nu väntar en intensiv höst där vi ska knyta ihop hela caset och förbereda oss på ett avslut av programmet.

Hoppas att ni har det bra ute i stugorna och att ni fått njuta av en härlig sommar!

Hedvig Haraldsdotter
FS8

Att gå en traineeprogram med tidigare arbetserfarenhet

Att gå en traineeprogram med tidigare arbetserfarenhet

Hej! Johannes sitter nu åter vid tangenterna. Sedan ett par veckor har vic återgått till våra hemföretag efter vår andra breddning. Sommaren är på intåg och det börjar lugna ner sig på plankontoret i Härryda när en efter en av mina kollegor går på semester. Själv har jag ett par veckor kvar men snart tar vi i trainiegruppen en paus över sommaren. Det ska bli mycket skönt!

I detta blogginlägg vill jag dock lyfta en mycket tråkig nyhet. I januari i år beslutades att Framtidens samhällsbyggare kommer pausa nästa år. På grund av utmaningar i from av distansarbete och en osäker marknad har det funnits en osäkerhet från deltagande organisationer vilket har gjort att CMB och GR beslutat att göra ett uppehåll för Framtidens samhällsbyggare. Vi kommer alltså inte få några traineer att lämna över facklan till i höst. Det är såklart supertråkigt, och vi hoppas verkligen att det finns intresse att fortsätta programmet 2023 istället!

Med det sagt vill jag passa på att bidra med en reflektion om hur det är att påbörja traineeprogrammet efter att ha jobbat ett år eller fler. Vår förhoppning är ändå att Framtidens samhällsbyggare kommer fortsätta även nästa år och vill därmed slå ett slag för att ansöka till traineeprogrammet även om man arbetat ett tag. För mig har det varit väldigt givande, under mitt första år som planarkitekt var det självklart mycket som skilde sig från skolbänken. Dels är verkligheten naturligtvis mer komplex än vad man kan fånga under en studietid och dels så fanns utmaningar vi inte berört över huvud taget i utbildningen. Under mitt första år i arbetslivet reflekterade jag mycket över hur olika möten organiserades, och varför vissa uppleves mycket mer effektiva än andra. Konflikter var en annan viktig aspekt som jag tänkte mycket på, hur kan de egentligen hanteras på ett så bra sätt som möjligt? Det är just sådana frågor som vi lägger ner mycket tid på under traineeperioden att försöka besvara, alltså hur vi arbetar i en grupp på ett så effektivt sätt som möjligt. Jag tror verkligen att det är lärdomar jag kommer ha mig under hela min karriär, och att det är frågor som det skulle ta många år av erfarenhet i arbetslivet innan jag skulle få samma kompetens i de frågorna. På mina breddningsperioder på Lokalförvaltningen och Higab har jag fått möjlighet att förstå såväl exploatörer och förvaltare, vilket är väldigt nyttiga men ganska svåråtkomliga erfarenheter som planarkitekt.

Summa summarum, så är jag verkligen glad över att jag ansökte till traineeprogrammet efter ett år i arbetslivet. Den trygghet, även om jag naturligtvis har mycket kvar att lära, jag fick i min arbetsroll innan programmet har skapat goda förutsättningar för mig att verkligen ta till mig av alla lärdomar framtidens samhällsbyggare erbjuder. Jag hoppa att fler får samma möjlighet hösten 2023!

Varma hälsningar
Johannes Böhm 

Johannes Böhm
FS8

Studieresan del 2

Studieresan del 2

Tidigt dag två begav vi oss till Lund igen för studiebesök i Brunnshög som är ett exploateringsområde beläget nordväst om Lunds stadskärna. Vi träffade först en fastighetsutvecklare som berättade om exploateringsplanerna i området som kallas för Science Village. Vi promenerade sedan ner till Södra Brunnshög som är den första utbyggnadsetappen och entrén till nya stadsdelen. Där träffade vi en samhällsplanerare och kommunikatör från Lunds kommun som berättade mer om Södra Brunnshög och dess kommande exploatering och utbyggnadsprojekt. Vi avslutade studiebesöket med en guidad tur genom området. Vi är väldigt nöjda med besöket i Brunnshög och vi tyckte att det var mycket spännande att få se en helt ny stadsdel växa fram!

Efter lunch tog vi oss tillbaka till Malmö och eftermiddagen spenderas i Västra Hamnen där vi gick en stadsvandring. Västra Hamnen är en stadsdel i Malmö som de senaste decennierna har genomgått stora förändringar. Stadsdelen har utvecklats från ett nedgånget industriområde till en attraktiv stadsdel med ett hållbart helhetstänk. Västra hamnen är fylld med innovativa gröna lösningar, annorlunda hustänkande och spännande arkitektur och det fanns mycket inspiration för oss att hämta.

Stadsvandringen i Västra Hamnen avslutade vår studieresa, men vi passade på att åka över till Köpenhamn och spenderade helgen där tillsammans!

Vi vill tacka samtliga som gjorde studieresan möjlig och alla som tagit emot oss! Det har varit både kul och lärorikt och vi tar med oss massor av inspiration till vårt casearbete.

Vi kommer snart publicera vår reserapport där den som vill kan läsa mer om studiebesöken och våra reflektioner!

Allt gott,

Jenny Andersson
FS8

Studieresan del 1

Studieresan del 1

Hej!

I början av maj var vi äntligen iväg på vår studieresa! I vårsolen tog vi oss ner till Malmö och Lund med syfte att få nya insikter och inspiration till vårt casearbete Gateway Säve.

Första studiebesöket var i ekostaden Augustenborg i Malmö. Stadsdelen har en lång historia av omfattande satsningar för ett mer hållbart bostadsområde. Området fungerar också som en testbädd för miljöinnovationer i Malmö. Vi fick höra om den utveckling som skett i området och vi fick en guidad tur genom ekostaden där vi bland annat tittade på takträdgårdar, unika öppna dagvattenlösningar, grön infrastruktur, fastighetsnära återvinningen och gemensamma odlingar. Ett otroligt inspirerande studiebesök!

Studiebesök nummer två var i Lund hos Ideon Science Park. 1983 blev Ideon Science Park Sveriges första forskningsby som idag ägs av Castellum och Wihlborgs som har hela fastighetsbeståndet på området med 400 bolag och 10.000 anställda inom framför allt IT, miljöteknik och livsvetenskap. Vi träffade Ideon Science Parks VD och en utvecklingsansvarig från Castellum som berättade om området och om Ideon i ett större sammanhang. Vi fick också höra om deras planer på att utveckla området och göra en satsning för att få det mer trevligt. Ett lika inspirerande studiebesök som Augustenborg!

Vår första dag bjöd på två kanonbra studiebesök och avslutades med gemensam middag i Malmö!

Dag två av studieresan kan ni läsa om i nästa inlägg :)

Allt gott!

 

Jenny Andersson
FS8

Brev från lokalförvaltningen

Brev från lokalförvaltningen

Hejsan hoppsan i vårsolen,

I skrivande stund befinner jag mig på Lokalförvaltningens kontor i Gullbergsvass. Breddningsperiod 2 är i full gång och 5 veckor har passerat. Jag befinner mig på Lokalförvaltningen och har spenderat en vecka på serviceavdelningen område mark och fyra veckor på projektavdelningen. Denna veckan tillhör jag serviceavdelningen område bygg. Under min tid på LF har jag besökt en mängd olika skolor och förskolor, deltagit i byggrättsanalyser, startmöten för detaljplaner och besiktningar. Det har varit intensivt men lärorikt och jag har blivit väldigt väl omhändertagen av alla på LF.

Det är otroligt lärorikt att se en annan organisation arbeta med liknande uppdrag som vi har på Higab, men andra typer av lokaler. Det finns vissa likheter men också många skilnader vilka jag ska försöka lära mig av och ta med mig till baka till min hemorganisation Higab.

Parallelt med breddningen har vi varit inne i en väldigt intensiv period av casearbetet. Vi har hunnit med platsbesök på Säve, studiebesök i Trollhättan, studieresa till malmö och Lund samt intensiv arbetande i våra olika smågrupper. Imorgon ska vi träffa Castellum, GR och CMB för ett mittseminarium i caset. Vi ska berätta om vårt arbete hittils och föra en diskussion om arbetet framöver. Det kommer bli väldigt nyttigt med input från flera håll.

Vidare rapport om studieresan kommer senare. Bilden är från besöket på Säve.

 

Ha det bäst!

/Hedvig

 

Hedvig Haraldsdotter
FS8

Hälsningar från trafikkontoret

Hälsningar från trafikkontoret

Hej! Jag har varit på min hemorganisation trafikkontoret sen några veckor tillbaka och tiden här har gått fort. Om tre veckor bär det åter igen av ut på breddning vilket ska bli spännande. Här på Trafikkontoret arbetar jag på enheten Gata Spår med gatuunderhåll för centrala och västra Göteborg. Det är utvecklande att arbeta med drift och underhåll eftersom det är alltid finns ett ständigt behov.

Sen jag kom tillbaka från min första breddning har jag fått vara med i flera spännande projekt som ska pågå under året. Bland annat har jag varit med och sökt LOVA och LONA bidrag från Länsstyrelsen för projekt som ska bidra till lokala naturvårdsinsatser i stan. Planen är att fortsätta med ett pågående projekt att byta vägtrummor för att underlätta fiskars vandringsvägar i vattendrag. Vi ska även genomföra åtgärder för blomstrande vägkanter som kommer leda till ökad biologisk mångfald.   Vidare har jag även fått lära mig skriva åtgärdsbeskrivningar för områden som kräver större underhållsinsatser. Exempelvis vägar där flera förvaltningar i staden behöver samordnas.

Arbetet med Caset går även framåt och vi hade avstämning med Castellum i fredags. I onsdags hade vi även bygglunch på CMB där vi även hade ett arbetsmöte för caset efteråt. På bilden nedan får ni se hur det såg ut.

Johanna Pettersson
Trafikkontoret
FS8

Platsbesök - Kungsbacka Kommun

Platsbesök - Kungsbacka Kommun

Veckorna bara susar förbi och nu är jag tillbaka på Kungsbacka Kommun där jag hänger med bygg- och projekt. I veckan som varit har det blivit en del platsbesök, vilket alltid är givande. Genom att få möjlighet att vara ute och se hur det går till ute på byggen men även få möjlighet att ställa frågor till de som utför jobben, ger mig väldigt mycket. Det har i veckan varit intressant att få se skillnaden mellan de olika projekten vi har här i kommunen. Jag har dels varit och kollat på gjutning på borgmästare bron, vilket har varit väldigt intressant, speciellt att få se hantverket med armeringen. Jag har också varit ute och kollat på ett projekt där en ny dricks- och spillvattenledningar läggs ner i åkermark, här är svårigheterna helt andra tillskillnad från bron. Där leran på platsen är väldigt svårjobbad på grund av att det ligger så nära havet. En annan svårighet är att det har varit mycket vatten i området, detta vatten kommer in i schaktgroparna som gör att mycket tid går åt till att pumpa ur vattnet. Tredje projektet jag var ute på är ett färdigt projekt där man har återanvänt massor till att göra ett trevligt kullerlandskap. Man har därmed kunnat spara in i form av bortfraktningen av massorna samtidigt som man har skapat ett trevligt landskap med promenadstigar för området. Man har även sett till att gynna den biologiska mångfalden genom att få dit stubbar och stenar.

Förutom att vara med projekt och bygg har jag hängt med Samhällsbyggnadskontoret få en större förståelse för kommunen och bredda mina kunskaper internt. På samhällsbyggnadskontoret så sitter dels mark och exploaterings ingenjörerna, och planarkitekterna som jag har hängt med. Under veckan har jag hängt med på FÖP arbete, planbeskedsarbete och möte om kustleden som är ett arbete som sker regionalt inom Hallands län. 

Arbetet med caset rullar på framåt, vi har i veckan inom traineegruppen hunnit med två workshops, där vi har jobbat för att få fram en vision och hur arbetet framåt ska ske. Vi har äntligen kunnat ses på plats, vilket har givit mycket till gruppens utveckling.

Gabriella Josefsson
Kungsbacka Kommun
FS8

Breddning på Higab

Breddning på Higab

I mitten av november begav jag mig till min nya arbetsplats på Åvägen. Väl på plats möttes jag av ett varmt välkomnande av min nya chef/mentor samt mina två handledare. Det första jag slogs över var nyfikenheten de visade mig då jag presenterade mig. En genuin känsla av att de tyckte det var roligt att jag kom snarare än att jag var överflödig eller rent av ett störningsmoment. Den positiva känslan kvarstod när jag sedan kastades in i introduktioner av både Higab som kommunalt bolag och avdelningen Investeringensprojekt och Tidiga skeden.

De investeringsprojekt som jag följt närmare under min tid på Higab är Slottskogsrinken, Dicksonska palatset (bifogar 2 bilder), Ut- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum och nya arenorna (Scandinavium mm.). Projekten är fascinerande på många plan men för mig är det främst den omfattande inverkan på Göteborg och alla dess invånare som fångat mig. Projekten berör en stor publik vilket ofta skapar en omfattande opinion kring hur fastigheterna ska utvecklas och förvaltas. Den politiska aspekten är bara en av alla invecklade frågor som projektledarna tampas med på Higab, en annan är hur kulturhistoriska värden skall bevaras men samtidigt stå i samklang med 2000-talets standard på inomhusklimat, brandskydd, tillgänglighet, energikrav, m.m. Efter två månader på Higab har jag verkligen förstått hur komplicerat det är för projektledarna att driva investeringsprojekt då det kräver stort engagemang under lång tid. Det har gjort att jag blivit oerhört inspirerad av Higabs projektledare som alla tycks vilja få ut det bästa i projekten även i stunder av hopplöshet. Jag ser den blandade gruppen av människor som en framgångsfaktor där oliktänkande premieras. De anställda är både kritiska och öppna för förbättringar som bidrar till en sund företagskultur som jag har trivs bra i.

Tiden på Higab var inte alltid enkel men som ny i arbetslivet är jag oerhört tacksam över att fått vara med om en breddning och allt vad det innebär. Det var särskilt utmanande på ett individuellt plan (hitta sin plats bland andra) men känner samtidigt hur det berikat mig med självförtroende (jag hittade en plats!) och kunskap som jag aldrig annars hade fått. Det mesta har fungerat mycket bra under breddningen, särskilt innan den nya vågen av Covid som tvingat oss att stanna hemma. Mina uppgifter har exempelvis varit att ta fram en direktupphandling av ett modellbygge till utbyggnaden av Konstmuseet, initierat en kontakt med en markmiljökonsult där vi tillsammans jobbat fram underlag till den kommande utredningen för Konstmuseet, undersökt möjligheten att utveckla Kajskjul 207 från lager till levande miljö samt skrivit en reflektion över Higabs Kvalitets- och miljöhandbok. Utöver mina uppgifter har utbildningar, läsning, möten och platsbesök gett mig en bra inblick i hur vardagen fungerar för en projektledare på Higab. Arbetsbördan har varit lite upp och ner. Över jul och nyår var det lugnare men det gav mig tid till egenstudier som varit värdefullt för vårt caseuppdrag för Castellum.

Sammanfattningsvis har jag haft en lärorik period när jag varit borta och mött mängder av människor som nu utgör ett bra kontaktnät för framtiden. Breddningen har dessutom gett mig en hel del nya perspektiv som gör att jag känner mig bättre rustad att komma tillbaka till Fastighetskontoret. För stunden ser jag verkligen fram emot att sätta tänderna i frågor som berör Fastighetskontoret genom att bistå mina kollegor och på sikt bli en skicklig exploateringsingenjör!

Jacob Edwijn
FS8

Tillbaka efter breddning

Tillbaka efter breddning

Hej!

Första breddningsperioden är slut och vi alla är tillbaka på våra hemmaorganisationer. För min del betyder det att jag är tillbaka på trafik- och planeringsenheten i Alingsås kommun. Jag har varit på breddning på Trafikkontoret i Göteborg på enheten samhällsplanering, enheten ansvarar för planeringsarbeten i tidiga skeden i Göteborg. Jag har suttit med i flera spännande projekt, bland annat har jag fått en inblick i planerna för Backaplan och utbyggandet av stadens spårvägar. Jag har också haft möjlighet att träffa personer från andra enheter och genom det fått en bra överblick över Trafikkontorets olika delar. Det har varit väldigt lärorikt att se hur en större kommun jobbar, även fast många rutiner är likadana görs det i en helt annan omfattning i Göteborg. Jag har dessutom fått en ny förståelse för hur komplex samhällsbyggnadsprocessen är. Nu ser jag fram emot drygt 2 månader med fortsatta arbete i Alingsås innan det är dags för nästa breddningsperiod! Tanken är att jag ska hinna göra lite interna breddningar här på samhällsbyggnadsförvaltningen innan dess.

Bilden ovan är från i veckan då vi traineer sågs i Slottsskogen på en liten aw-grillning! Vi grillade korv och hade det trevligt tills det blev lite väl mörkt och kallt.

Allt gott!

Jenny Andersson
FS8